Az USA-ban lassan nincs hova rakni a kitermelt olajat

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Április 20.

Melitta - 2020 Április 20, 11:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Tovább folytatódik az olajár esése a világban, húsz éve nem volt olyan alacsony a nyersolaj hordónkénti ára, mint hétfőn, és lassan már nincs hova rakni a kitermelt olajat, ugyanis drasztikusan visszaesett a kereslet, írja a Bloomberg.

  A WTI hordónkénti ára 15 százalékot veszített az értékből, és 15 dollár alá esett, mivel az OPEC+ és a többi kitermelő ország nem tudja ellensúlyozni a járvány sújtotta gazdaság csökkenő olajigényét.

  Komoly gondot jelent, hogy Amerikában lassan nincs hova rakni a fel nem használt olajat,

  így az Egyesült Államokban jelentősen nyomott áron cserél gazdát a WTI-olaj az európai Brenthez képest, az sem elképzelhetetlen a Bloomberg szerint, hogy hamarosan a texasi kitermelőknek kell majd fizetniük, hogy átvegyék tőlük a nyersanyagot. Az oklahomai Cushingban található nagy olajtárolóban jelenleg 48 százalékkal több olaj van, mint februárban, a 76 millió hordós kapacitásból 55 millió hordónyi foglalt.

  [​IMG]
  Olajkút a nyugat-texasi olajmezõkön 2020. április 7-én
  Fotó: Larry W. Smith / MTI / EPA

  Bár az OPEC+-tagoknak sikerült megállapodniuk egy napi 9,7 millió hordós kitermeléscsökkentésben, úgy tűnik ez messze nem elég, hogy ellensúlyozni tudják a zuhanó keresletet. Vandana Hari szingapúri energetikai szakértő szerint az OPEC+-megállapodásnak nincs komoly hatása,

  az olajár lényegében a koronavírus kezében van.

  A szakártő úgy véli, hogy amíg tartanak a járványügyi korlátozások az Egyesült Államokban, addig nem fog emelkedni az olajár.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Április 20.

  1. setni
   setni
   itthon is csökken az ár „Addig azonban minden egyes nappal közelebb kerülünk ahhoz, hogy a második negyedévben 50 dollár alatt maradjon az átlagár. Ez esetben a ma hatályos hazai szabályozás szerint július 1-jétől emelkedni fog az üzemanyagok jövedéki adója” – válaszolt a MÁSZ főtitkára.ezért lépni kell az államnak ...mert törvény van.
   Van még más is....egy fórumtársam sokallta a csirke árát és hatósági fellépést sürgetett...nos úgy néz ki nagy a baj mert itthon a ˝gaz˝multik olcsóbban adják a húsokat mint ahogy a magyar termelők szeretnék illetve tudnák. Persze verseny is lehetne de akkor hova lenne a haszon?
   Inkább jöjjön az állam és tiltsa vagy lehetetlenítse el az olcsó külföldi árut....
  2. setni
   setni
   Szerte az Egyesült Államokban hol tömegekben, hol hosszú, kígyózó sorokban állnak az elszegényedett amerikaiak a élelmiszersegélyért – ez is tökéletesen mutatja a koronavírus okozta gazdasági válság és a vele járó tömeges munkanélküliség hatásait.

   Az elmúlt négy hét alatt, a járvány kitörése óta több mint 22 millió amerikai vesztette el a munkáját – ők a legtöbb államban kocsival, a gyorséttermeknél ismert drive thru rendszerben vehetik át a járvány alatt az élelmiszersegélyt.
   Volt olyan élelmiszerbank San Antonióban, ahol egyszerre 10 ezer autósból álló sor alakult ki.
   Egyes közgazdászok szerint az amerikai munkanélküliség még áprilisban elérheti akár a 20 százalékot is, amire nem volt példa az 1929–1933-as nagy gazdasági világválság óta, a 2008–2009-es válság alatt is csak 10 százalék körül alakult a maximum.
  3. Andi_HU
   Andi_HU
   Sajnos az utazási korlátozások miatt nem lehet kihasználni az olcsó üzemanyagot. Persze rögtön emelkedne az ár, ha növekedne a fogyasztás.
  4. sidavoq
   sidavoq
   A tengerbe kell önteni, mint anno a kávét.
   Vagy a puszta földre kiengedni mint ahogy a tejet is mostanában.
  5. paranormális48
   paranormális48
   Az alacsony ár nekünk jó?!
  6. paranormális48
   paranormális48
   Az én tankomban lassan megromlik a benya!

Megosztás