Hírek Először gyógyítottak rákot fagyasztással hazánkban a Semmelweis Egyetemen

A fagyasztásos eljáráshoz nem kell altatás, és a műtét során csak a rákos sejtek pusztulnak el, a többi szövet nem károsodik.


Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen fagyasztásos eljárást, amely során a rákos szöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. A műtétekre december végén került sor, a betegek azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is jó eredményt hozott.


Nem kell hozzá altatás – helyi érzéstelenítésben végzik


Az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csupán helyi érzéstelenítésben végzik, így például olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél az altatásos műtét ellenjavalt.


A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK) egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el hazánkban elsőként a fagyasztásos beavatkozást karácsony előtt. A helyi érzéstelenítésben történt szövődménymentes műtétet követően másnap mindkét beteg otthonába távozott.


Így pusztulnak el a rákos sejtek -40 fokon


„A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használjuk, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A fagyasztás módszere az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzuk: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatjuk el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével -40 Celsius fokra hűtjük” – ismerteti a módszert dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens, akinek vezetésével hajtották végre a műtéteket.


A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is – ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást. Az első két mechanizmust közvetve támogatja a szervezet természetes immunválasza, emellett a fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás, így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni vagy regenerálódni.


Csak a rákos sejtek pusztulnak el – a többi szövet nem károsodik


„A fagyasztásos eljárás segítheti az egyre szélesebb körben alkalmazott, személyre szabott orvoslást, valamint a daganatellenes immunterápia hatását is, mert ebben az eljárásban csak a rákos sejtek pusztulnak el. A szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák az immunrendszer számára felismerhetők lesznek a fagyasztást követően, így a beteg saját immunrendszere is a rák ellen dolgozhat” – tette hozzá a docens.

Szinte az összes rák típusra alkalmazható


A fagyasztásos módszert jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában hazánkban először alkalmazták. A központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte az összes rák – többek között tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat – kezelhető fagyasztással”


„A terápia alkalmazásáról személyre szabottan az intervenciós radiológus hoz döntést egyebek mellett a tumor elhelyezkedése alapján. A beavatkozás egyik nagy előnye, hogy kisebb a műtéti terhelés, hiszen a nagy onkológiai műtétekkel szemben ez helyi érzéstelenítésben végezhető, a daganatkezeléshez nem szükséges altatás, ugyanis a fagyasztásnak önmagában is érzéstelenítő hatása van. Így idősek, tüdőbetegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve más ok miatt nem altatható betegek számára is elérhető a beavatkozás egyedi méltányosság alapján társadalombiztosítási finanszírozással” – ismerteti a szakember.


1652771459535.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Pityesz46 wrote on Sz László's profile.
Köszönöm a gyors segítséged hálás vagyok érte.
Timocka wrote on bencemate's profile.
Szia!
Sikerült megszerezned a Kőmajmok háza című könyvet? Ha igen kérlek küld át nekem!
Előre is köszönöm
Timo
femaga wrote on farkasodu's profile.
Kedves Róbert! A 2. osztályos informatika anyaghoz fel tudná tölteni a 2. prezentációt? Véletlenül a 2. óra anyagát nem töltötte fel. Helyette az 1. került fel kétszer. És a feladatlapot is fel tudná tölteni hozzá? Köszönöm szépen!
glisser- wrote on QQCS842's profile.
De jó hogy felteszed a megára is
És külön köszönet a fejezet-fájlos szerkezetért
Arisztid2008 wrote on Harth Balázs's profile.
Kedves Balázs, Edgar Allan Poe - Az elveszett lélegzet link cserélve 2020. nov. 21-én. Nekem simán lejött és ki is csomagoltam. A hangoskönyv III -ban a #1,035 hozzászólásnál megtalálod. Üdv. Arisztid2008

Statisztikák

Témák
37,244
Üzenet
4,571,790
Tagok
601,053
Legújabb tagunk
tomanmarti
Oldal tetejére